Отбелязваме годишнина от създаването на лагера в Белене

Научна конференция в дунавския град ще припомни факти за историята на трудово-възпитателното общежитие, за принудителния труд в него и за репресивната система в комунистическа България


70-та годишнина от създаването на трудово-възпитателното общежитие на остров Персин, известно като концлагера Белене, ще бъде отбелязана с научна конференция в едноименния крайдунавски град. Тя ще се проведе на 26 април, който за православните християни е Разпети петък.

Организаторът – отец Паоло Кортези, който е енорийски свещеник в Белене, вижда символика в това, че в деня, когато част от християните гледат към Голгота, в Българската Голгота – Белене, ще се говори за паметта, за страданието на невинни хора и за памет и помирение.

Конференцията ще се проведе в Културния център „Евгений Босилков” до католическата църква „Рождение на блажена Дева Мария” в Белене.


Изследователи, историци, философи ще обсъждат как някогашният лагер на смъртта да се превърне от място на страдание в място за памет.

Предвидени са презентации както за историята на трудово-възпитателното общежитие, така и за принудителния труд от 1941-43 г. и за репресивната система в комунистическа България.



Събитието ще завърши с молитва и поднасяне на цветя на Могилата до първи обект на остров Персин.

Публикуване на коментар

0 Коментари