Днес е последният ден, в който може да се гласува в националното допитване за предпочитаното часово време

Гласуването става онлайн след регистрация (ТУК) и се провежда до 17.30 часа днес. Към 12 часа бяха изразили мнението си малко над 14 600 души. Гласуването се осъществява чрез свободен текст, а не с посочване на предварително зададени опции.


Повод за консултацията бе предложението на Европейската комисия през 2019 г. да се премахне смяната на времето и всяка страна да реши до края на април догодина какво време ще запази - лятното или зимното. Преди това ще има смяна на часовниците в края на октомври и още веднъж в края на март.Между 4 юли и 16 август 2018 г. Европейската комисия проведе обществена консултация, според която 84% от европейците предпочитат смяната на часовото време да се премахне.


Въпросът стана особено актуален, след като няколко държави от ЕС (сред които Литва, Финландия и Естония) поискаха съюзът да отмени практиката. В началото на февруари Европейският парламент настоя да се направи задълбочена оценка на смяната между зимно и лятно часово време и ревизия на режима, ако е необходимо. Евродепутатите отбелязаха, че множество проучвания не са успели да достигнат до заключителен резултат, но, от друга страна, има индикации за негативни последици за човешкото здраве.

Публикуване на коментар

0 Коментари